CONCEPT

De 118 stoelen in de Oude Kerk stammen uit 1948, het kroningsjaar van koningin Juliana. Ze hebben de gemeenschap jarenlang gediend bij trouwen en rouwen, vieren en betreuren. Datgene wat mensen hebben gedacht en ingezien, wat ze hebben geloofd en in twijfel getrokken terwijl ze op deze stoelen zaten, dat alles prikkelt de fantasie. Ontwerper Sara Vrugt gaat de stoelen in 2014 nieuw leven inblazen middels een kunstproject met actieve inbreng van het publiek: Stof tot nadenken.

We gaan langs de deuren en ramen om ervaringen te horen, leggen ons oor te luisteren in het café en nodigen mensen uit hun verhaal te komen vertellen in de kerk zelf. Via de verhalen willen we de bewoners en geheimen van de wijk en de kerk beter leren kennen. Op basis van al deze geschiedenissen ontwerpt Sara Vrugt 118 dessins.

Eén verhaal wordt gekozen en door een professionele auteur in 118 woorden herschreven. Voor elke stoel maakt Sara een apart stofontwerp, waarin telkens één beeld uit een verhaal verwerkt is. Dit ontwerpproces vindt in februari 2014 plaats in het kerkatelier, bezoekers zijn er welkom om Sara aan het werk te zien. De ontwerpen worden vervolgens geweven tot de nieuwe bekleding voor de stoelen, die samen het hele verhaal vertellen.

Aan de bekleding wordt, onder begeleiding van Sara Vrugt, met de hand borduurwerk toegevoegd. Een team van zowel beginnende als doorgewinterde borduurders uit de hele stad zal hier in april en mei aan werken. Iedereen die interesse heeft om deel te nemen kan zich aanmelden voor een van de introductieworkshops in maart. Ontmoet je buurtgenoten en gebruik je creativiteit!

 
http://www.vrugt.com/stoftotnadenken/files/gimgs/th-2_gewelf.jpg
 
 
http://www.vrugt.com/stoftotnadenken/files/gimgs/th-2_IMG_2168_v2.jpg